Brev från krögaren 

 

 

På Åstol är du mitt i havet. Naturen kommer nära här. Vindar växlar, ena dagen som ett barns utandning mot din kind, en annan dag slitande och piskande. Havet som doftar och kluckar en solig sommardag släpper om våren och hösten lös sin vilda kraft i dånande, skummande kaskader över renspolade klippor. Himlen och ljuset. Hela tiden skiftande. Som att leva inuti en pågående akvarellmålning. Men också den inre naturen. Dina tankar. Här ligger ingenting – eller ytterst lite - emellan dig och elementen.

För tolv år sedan ärvde jag restaurangen och artistscenen Åstols Rökeri som jag sedan dess driver tillsammans med min man Leif. Det var en märklig situation att hamna i eftersom vi båda hade fungerande karriärer som skådespelare i Stockholm och till största delen saknade erfarenhet av att driva restaurang. Ville vi ens försöka? Leif sa klokt: ”Vi prövar ett år – sen kan vi bestämma oss”.

De blå trästolarna som min Greklandsälskande pappa köpt i Pireus för länge sen hade slitits och blivit torra och spröda av sol och fukt och salt blåst på uteserveringen. Efter en tids funderande kring behovet av ett möblemang som ska tåla väder och vind och helst inte blåsa omkull föddes idén att gjuta hela uteserveringen i betong. Stolarna väger 75 kilo. Och dom vill inte att man vickar på dom!

En dag fick jag frågan - vad är bohuslänsk mat för dig? Mitt svar är mat från havet. Färska skaldjur med naturlig sälta och goda, enkla tillbehör som behåller havets smak. Och mat för havet. Rejäla portioner som gör att du står dig bra en dag bland vågor och friska vindar.

Till våra specialiteter räknar vi våra rökta räkor som funnits på menyn sedan starten 1984; Gullans fisksoppa, gjord på fiskarfrun Gull-Britts hemliga recept, och Leifs honungslax, uppkommen under experimenterande med olika smaker och kryddningar i röken.

Våra färska skaldjur och våra jordgubbar kommer från lokala leverantörer och målet är att använda närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Alla våra viner är ekologiska och detsamma gäller vårt kravmärkta kaffe.

På Åstol är du mitt i havet, mitt bland elementen, omgiven av sol, vind och vatten. En dröm är att ta vara på naturens krafter och göra Åstols Rökeri självförsörjande på grön, egenalstrad el. Ett besök på Egen El Parken i Katrineholm för några år sedan blev första steget mot förverkligandet av drömmen. (Är du intresserad av grön el kan du få mer tips här.) Nu får vi se vilka steg vi tar härnäst.

Vi hälsar dig varmt välkommen till Åstol!

 

 

 

 

 


Pia Edlund

Åstols Rökeri AB, Hamnen 4, 471 44 ÅSTOL, Tel: 0704-15 34 95, info@astolsrokeri.se